18 september 2006

Valgspesial!


Det går mot valg her i Østerrike, og det er i hovedsak 4 partier som krangler om diverse saker. Jeg har ikke fulgt så mye med, men har lest litt på internett, så jeg vet litt mer enn før i hvert fall.

ÖVP


Österreichische Volkspartei. Farge: Svart.
Dette er partiet til Bundeskanzler Wolfgang Schüssel. Hovedbudskapet er "Österreich bleibt (forblir) stark". Ganske kjedelig, men det virker nok for mange velgere siden Østerrike ikke har noen store problemer for øyeblikket. Det minner mest om KrF/Høyre i Norge. I tillegg slenger de ut noen slagord i alle retninger for å prøve å fange andre velgere, men det er ikke noen revolusjon de planlegger.

SPÖ


Sosialistische Partei Österreich. Farge: Rød.
SPÖ likner veldig på ÖVP, litt rødere, men like kjedelige. Altså omtrent som Arbeiderpartiet i Norge. Derfor har jeg heller ikke sett så mye av hva de står for, kan sikkert gjøre det en annen gang. ÖVP og SPÖ ligger på rundt hhv. 40 og 35 prosent, i hvertfall her i Steiersmark.

FPÖ


Freiheitliche Partei Österreich. Farge: Brun (offisielt blå)
Like ille som FPU eller FrP, på hjemmesiden har de 5 hovedsaker: Tyrkia forblir utenfor EU, nei til EU-grunnloven, ikke en euro mer til EU, alle kriminelle asylsøkere skal sendes ut, og det skal bli vanskeligere å få statsborgerskap, minst 15 år. Mulig det var en ting til, dessuten hadde de en lenke til annen politikk, altså ikke på forsida, så det kan være de har andre saker også. På valgplakater skriver de "Daham statt Islam" ("Hjemme" i stedet for Islam) og "Deutsch statt "nix versteh'n"" (Tysk i stedet for skjønner'ke). Tror de helst vil ha meg vekk også, utlending som jeg er...

Die Grünen


Die Grünen. Farge: Grønn (bombe)
Heldigvis fins det en opposisjon til venstre også, som kan si "Es geht auch ohne Ausländerhetze" (Det går også uten utlendingshets). I tillegg er de selvsagt for grønn energi, og også likestilling i sterkere grad enn de andre. På gata i Graz er det flere steder "sykkelbiler", sykler med tak og bakseter, fra de grønne. De tilsvarer omtrent SV, men grønnere. Die Grünen og FPÖ ligger rundt 10% hver.

Andre


Det fins også andre partier, som neppe kommer over sperregrensa på 4%, som BZÖ (Med Jörg Haider), KPÖ (kommunistene) og Liste Hans-Peter Martin.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for en godt forståelig og subjektiv valgreportasje. Kanskje kunne du få jobb i byens avis som ble tabloid før helgen- nå skal alle nyheter bli korte og enkle...
Leser at distriktet du bor i er et "grønt hjørne" av Østerrike. Hjelper det på "de grønne"'s oppslutning?
Med forventning om flere valgnyheter, skandaler, prognoser ......

Matias sa...

Hehe, tror ikke jeg gidder ä bry meg om fevennen akkurat nä. De grönne har ikke ekstremt höy oppslutning her i Steieresmark heller, men det gär jo an ä häpe det bedrer seg litt etter hvert...