02 desember 2009

Embla


I følge norrøn mytologi er Ask og Embla de to første menneskene, og ble skapt av gudene. Embla ble skapt av en alm, mens Ask ble skapt av en ask. Stokkene som ble funnet på stranden blåste gudene liv i, og gav evner.

Utenfor oslo rådhus kan man se trerelieffer med motiver fra norrøn mytologi, blant annet ser vi embla som en trestamme, med teksten:



Gudene Odin, Høne og Lodur er ute og vandrer. Ved havstranden finner de to trær "uten skjebne". Skjebnen inngis dem ved at gudene begaver dem: Odin gir ånd, Høne gir livskraft, og Lodur gir blod og farge. Ask og Embla (alm) trer fram av skapelsesmyten som de to første menneskene.

Embla er også navnet en sommerfugl, på datamaskinen som brukes i Norsk Tippings lottotrekning, et oljefelt i nordsjøen, diverse programvare, og så videre. Men dette alene er det ikke verdt å skrive et blogginnlegg om, etter et halvt års pause, klokka 7 på morgenen.

Gratulerer Guro og Martin


Embla ble født 2. desember klokka 02.12. Hun har det fint, og er selvfølgelig veldig nydelig. Det går også veldig bra med Guro. Når jeg leste denne meldingen ble jeg virkelig glad, det kom til og med noen gledestårer. Ikke at jeg trodde det skulle gå galt, men man vet jo aldri. Og så Embla, flott navn dere fant :)

Jeg gleder meg veldig til å se dere alle 3, men må vel vente litt. Akkurat nå er jeg veldig stolt av deg, Guro :) Gratulerer masse med dagen!

21 juni 2009

Interrail


Fortsetter bloggen for å rapportere fra interrail i Europa. Til nå har jeg besøkt Berlin, Jicin i Tsjekkia, Wien, og nå Graz, før jeg drar til Ljubljana på mandag.

Berlin


Berlin har et ordtak, "arm aber sexy" - fattig men sexy. Det passer godt inn, der jeg trasket rundt i byen, gaidet av Martin som jeg traff i Graz, nå vendt tilbake til Berlin. Fremdeles er det mange bygninger som har skader etter 2. verdenskrig, og det blir stadig bygd eller renovert nye bygninger. I tillegg ser kollektivtrafikken også litt gammel ut, men ting fungerer, og det er slett ikke så stygt.

I tillegg er det i høyeste grad en levende by. Kunstnere strømmer til byen, og setter sitt preg på bygninger, deler av berlinmuren som fortsatt står igjen som et minne, og på livet i gatene. For eksempel når 5 kunstere gikk rundt med en dukke for å muntre opp de som stod i kø for å komme inn til parlamentsbygningen.

Berlin er definitivt en storby, men en storby jeg helt klart kunne bodd i. Byen er også veldig grønn, ikke bare i parker, men også i gatene.

Tsjekkia


Etter bare 2 dager, egentlig alt for lite, tok jeg toget videre til Tsjekkia. Fordelen med interrail er at du bare kan hoppe på et tog, uten billett, og ta toget dit du vil. Egentlig skulle jeg truffet Tereza i Olomouc, men da hun var i småbyen Jicin i stedet for, var det ikke noe problem å komme dit heller, selv om jeg måtte ta 4 forskjellige tog (et av dem i 2 minutter). Tog fungerer overraskende bra, og ofte korresponderer togene godt. Og uansett om det er Intercity-tog som suser fra by til by, eller om det er et to-vogns dieseltog på skinner som dunker i toget to ganger i sekundet, er det ganske koselig, og definitivt mindre stress enn å fly. Hvis man er heldig, treffer man også på andre hyggelige reisende, spesielt hvis man går inn i en kupé, noe som fremdeles er veldig vanlig i Europa. Fra Berlin reiste jeg med 3 andre backpackere, fra Canada og Austalia, og 4 timers togreise gikk overraskende fort.

Tereza, som jeg traff første året som erasmus i Graz, hentet meg på stasjonen i Jicin, en liten koselig by, til tross for få severdigheter. Da gikk vi likegreit ut på en restaurant for å ha det hyggelig, så fikk vi også smake på det gode tsjekkiske ølet. En halvliter Kozel til 22 kroner - tsjekkiske kroner (=7,30 norske), samt god mexikansk mat gjorde det til en god kveld.

Videre gikk turen til Wien, fremdeles uten å dra innom Praha, derimot tok jeg en pause i Brno, en relativt stor by i sør, der du går direkte fra stasjonen og inn i sentrum, med gågater, torg, marked og katedral. Det er ikke så lett å føre samtaler med alle riktignok. Mens jeg spiste jordbær ved katedralen, kom 2 jenter forbi og spurte om noe på tsjekkisk. Når vi litt seinere traff hverandre for tredje gang, ble det litt komisk :)

Bratislava, hovedstaden i Slovakia, var imidlertid en skuffelse. Jeg tok en 20 minutters tur inn i byen, og fant ingenting som var verdt å se. Riktignok uten peiling på hvor jeg burde dra. Uansett valgte jeg da å dra tilbake til stasjonen for å rekke første tog til Wien.

Wien


IAESTE er en studentforening som driver med arbeidsutveksling for studenter. Det vil si at vi skaffer jobber i Norge, som vi så bytter mot jobber i utlandet, slik at utlendinger kan komme til Norge og arbeide, mens nordmenn kan dra til utlandet. Jeg ble med i lokalkomiteen i Oslo i februar, og i mars dro vi på "twinning" til Wien - en slags motivasjonstur. De besøkte oss igjen i 17-mai-helga, og nå kunne jeg komme på besøk til dem igjen. Dermed kunne jeg også her få gratis og hyggelig overnatting. Jeg fikk også besøke hele lokalkomiteen i Wien, som hadde møte, samt 2 praktikanter som jobber i Wien, en fra Peru og en fra Trondheim.

Da jeg har vært i Wien et par ganger allerede, var det ikke så mye å se, dermed dro jeg til det tekniske museet, som i år fyller 100. I den anledning hadde de 17-21 Juni 100 timer sammenhengende åpent, med mange omvisninger og filmmaraton på kvelden. Der fikk vi med oss Chaplins "Modern times" på gammel filmrull.

Graz


Den egentlige grunnen til at jeg dro på interrail, er at Inés ville dra til Graz, og at jeg dermed kunne se henne igjen, selv om vi nå "bare" er venner. Det var ganske spesielt, men bra. Her er jeg nå hos Karo og Florian, som jeg traff mye mens jeg bodde i Graz. Nå har de flyttet sammen, og de arrangerte spillkveld igjen med raclette og forskjellige spill.

Graz har ikke endret seg mye, fremdeles er det en by jeg føler meg hjemme i, selv om det aldri blir det samme som før. Egentlig var det både USI-fest og Augartenfest, men med heftig regnvær var det ikke så interessant.

Ljubljana


Nå gjenstår bare Slovenia på mandag, før jeg drar tilbake til Oslo 24. Juni. Her venter Ajda og Brigita, som jeg heller ikke har sett på et år. Hva vi kommer til å gjøre her, blir som det meste andre, bestemt spontant. Det viktigste er å treffe venner, og ha det fint, ikke å se så mye, noe som har fungert kjempebra så langt.

10 januar 2009

Nyttårsaften og 6. Januar


Da kommer jeg med 2. delen av mitt spania-comeback. Først et par bilder fra julefeiringen som lovet.
Kransekake var nytt for de fleste, også smellbongbonger. Ingen av delene varte imidlertid så lenge, heldigvis.



Til sammen var vi vel rundt 15 stykker til denne julemiddagen, som ikke manglet på godsaker, som dere kan se litt av her.



Selv hadde jeg glemt at det var kroner i smellbongbongene, men det ble jo bare litt ekstra morsomt. Dette var "barnebordet".



Første juledag var det restemiddag (i tillegg til noen nye godsaker), denne dagen var det relativt varmt, så vi tok det under kiwitreet i hagen. Det var sikkert flere tusen kiwier til sammen, som jeg smakte på rett før jeg dro, først da begynte de å modnes. Som dere ser blir det litt stress når mange skal hjelpe til.

Nyttårsaften


Denne dagen dro vi på besøk til noen andre, og vi var ikke så mange. Det var mye godt å spise, både sjømat og kjøtt. Vi var knapt ferdig, før TV-en ble snudd mot bordet med lyden godt på. Det nærmet seg midnatt...


Spanjoler er litt merkelige, i det de ikke feirer det nye året 00.00.00, men omtrent 35 sekunder etterpå. Vi hadde nemlig fått utdelt 12 druer (+ noen reserver) hver, som vi spiste til de direktesendte klokkeslagene til klokketårnet i Puerta del Sol. Siden jeg klarte alle 12 druene, skal jeg visst få et godt 2009 :)

Los reyes magos


Los reyes magos, eller de tre hellige konger kommer til Spania 6. januar, og det er den virkelige gavedagen i Spania. 5. januar var det opptog i Coruña, med fargerike vogner og kostymer, masse barn, samt de tre kongene. Til sammen ble det visst delt ut 3,5 tonn drops og godteri - eller var der 20? Jeg og Inés fikk uansett til sammen hele 2 (drops), men så tok vi ikke med plastpose og stod heller ikke fremst, så det var litt ustrategisk. På morgenen 6. januar ble vi vekket med beskjeden "llegaron los reyes" - kongene har kommet. Og ganske riktig, det lå noen gaver på bordet, som "kongene" hadde tatt med. Riktignok hadde jeg og Inés "hjulpet" kongene litt, med noen av gavene, men merkelig nok lå det også noen andre der...